Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

För dig som arbetsgivare

Prao - en naturlig del i er strategiska kompetensförsörjning!

För arbetsgivare innebär prao en chans att möta ungdomar som står inför sitt första stora studie- och karriärval - gymnasiet. Ni får möjligheten att presentera era yrken och er bransch innan eleverna gör sitt studieval.

Är det svårt att ta emot praoelever?

Det är ganska lätt att både komma igång och utveckla prao. Till stor del kan ni utgå från era befintliga rutiner gällande arbetsmiljö och mottagning av nyanställda. Kom ihåg att ibland är det lättare att ta emot fler elever på samma gång, då får eleverna stöd av varandra och man kan tilldela dem arbetsuppgifter som de kan lösa ihop.

Tips på vad som är bra att tänka på när ni tar emot praoelever!

För att komma igång kan ni följa nedanstående steg.

1. Så gör ni om ni vill erbjuda praoplats

Registrera ert företag på Tillarbetslivet.n Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.u
Efter att ni registrerat er kommer ni att få meddelande om när kommunens grundskolor har praoperioder och då tar ni ställning till under vilka veckor ni kan ta emot elever samt hur många. Registreringen i sig binder er inte till något, det är först när ni erbjuder praoplatser som ni får ta emot elever.

2. Så här förbereder ni er arbetsplats inför prao

Praon blir en bättre upplevelse för alla parter om ni är väl förberedda.

Vad är ert mål med prao?

Konkretisera för er själva vad som är syftet med att ta emot praoelever? Vill ni arbeta med er långsiktiga kompetensförsörjning genom att marknadsföra er bransch? Är ni intresserade av att lära känna den yngre generationen som snart kommer ut på arbetsmarknaden? Kanske vill ni bidra med goda förebilder för unga och göra en insats för samhället?

I samband med prao får många arbetsplatser upp ögonen för sina egna processer, rutiner och arbetssätt. Eleverna som kommer till er kan hjälpa er att se på arbetsplatsen med nya ögon för att få nya idéer på hur olika saker kan hanteras eller lösas?

När, var och hur?

När ni är klara med ert syfte och mål med prao är det viktigt att fundera över hur många elever ni kan ta emot och när.

I Falu kommuns grundskolor är eleverna ute på prao en vecka under hösten och en vecka under våren. Praoperioden sträcker sig mellan 5-6 veckor både höst och vår då olika skolor är ute på prao under olika veckor.

Hur många elever ska vi ta emot samtidigt?

Det beror mycket på hur er verksamhet ser ut men det kan vara lättare att ta emot 2-3 elever samtidigt särskilt om ni har förberett uppdrag som eleverna ska jobba med under sin prao hos er. En del företag väljer också att ta emot en större grupp exempelvis 4-10 elever samtidigt. Då kan man fördela eleverna mellan olika avdelningar och kombinera detta med exempelvis avdelningsövergripande aktiviteter där eleverna är i storgrupp.

Förbered alla på arbetsplatsen

Det är bra att informera alla medarbetare om att ni tar emot praoelever, det skapar förståelse och ger goda förutsättningar för en lyckad prao tid för alla parter. Eleverna förbereds exempelvis att de ska vara artiga, hälsa på alla och vara nyfikna på de anställda som jobbar på företaget, det vore fint om eleven möttes med samma nyfikenhet och engagemang från alla.

Förbered även hur ni skall ta emot och introducera eleverna på arbetsplatsen, här kan ni med fördel utgå från era befintliga rutiner för hur ni tar emot nyanställda. Du kan även ta del av vår checklista Pdf, 101 kB, öppnas i nytt fönster. som är anpassad för att ta emot praoelever.

Vad ska eleverna göra under sin prao?

Beroende på verksamhet kan arbetsuppgifterna variera. För en del verksamheter kan det vara lättare att hitta konkreta arbetsuppgifter som exempelvis förskola eller restaurang jämfört med arbete på ett kontor. Om ni är osäkra får ni gärna kontakta oss som jobbar med samverkan skola arbetsliv för att bolla idéer kring upplägg.

Ett annat tips är att titta på Göteborgsregionens inspirerande hemsida för tips på elevuppgifter utifrån yrkesområden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sidan uppdaterad 2024-05-22