Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

För dig som elev

Det finns hundratals olika yrken bara i Sverige och prao ger dig möjlighet att få insyn i en del av de yrken som finns exempelvis i din hemkommun. Prao är förkortning för praktisk arbetslivserfarenhet och innebär att du under en period får lära dig mer av ett eller flera yrken. Prao är ett sätt att ge dig erfarenheter som kan stärka din valkompetens och förbereda dig inför ditt kommande studie- och yrkesval.

Att välja praoplats

Det kan vara svårt ibland att komma på var du vill vara under din prao, då kan det vara bra att ta hjälp av lärare, studie- yrkesvägledare och vårdnadshavare. Om du vill utforska detta på egen hand kan du använda tester som hjälper dig att komma fram till förslag på yrken eller branscher. Du kan också läsa på om olika yrken och branscher på flera hemsidor.

Länkar till intressetester online

https://arbetsformedlingen.se/intresseguide/ Länk till annan webbplats.

https://dintalang.se/test/ Länk till annan webbplats.

https://www.framtidsvalet.se/hogstadiet/intressetest/ Länk till annan webbplats.

Länkar till webbplatser med info om olika yrken och branscher

https://arbetsformedlingen.se/hitta-yrken/ Länk till annan webbplats.

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/arbetsmarknad/ Länk till annan webbplats.

https://dintalang.se/yrkesprogram/ Länk till annan webbplats.

https://karriarihandeln.se/ Länk till annan webbplats.

Vad händer när du fått en praoplats?

Arbetsplatsen du valt har utsett en handledare som du kontaktar innan praon, all info om arbetsplatsen och kontaktpersonen finns i ditt digitala praokort. Ni kommer överens om plats var ni ska ses första dagen, starttid, du får lite allmän info om var du ska äta lunch, om du behöver särskilda arbetskläder osv.

Du kan förbereda dig inför praon genom att läsa på om företaget på deras hemsida och kolla upp hur resvägen dit ser ut, hur du ska ta dig dit och hur lång tid det tar.

Vad gäller under praotiden?

Ta reda på vem som är din kontaktperson på din skola under praoperioden och hur ni kan kontakta varandra. Det kanske dyker upp frågor du vill ha svar på eller behöver sjukanmäla dig ifall du blir sjuk under din prao.

Ibland får elever med sig skoluppgifter som ska genomföras under praon. Om dina lärare gett dig uppgifter är det viktigt att du tar reda på hur dessa skall genomföras, redovisas och bedömas. Lärare kan besöka elevernas praoplatser, ta gärna reda på ifall din lärare/kontaktperson kommer att besöka dig så att du kan meddela detta till din praohandledare.

Tänk om jag inte trivs?

Det är viktigt att du blir väl omhändertagen på din praoplats. När man gör nya saker kan det kännas läskigt och det är viktigt att du känner att du får stöd av din handledare. Om praon inte blir som du tänkt ska du i första hand ta upp det med din handledare. När du kan berätta hur det känns för dig och förklara vad som inte fungerar väl har handledaren möjlighet att rätta till det som inte blivit bra. Om samtalet med handledaren inte skulle leda till en förbättring eller det känns svårt att ta upp det med handledaren kan du naturligtvis kontakta din lärare/kontaktperson på skolan och berätta om din situation.

Tänk på att även mindre bra erfarenheter kan hjälpa dig vidare i ditt framtida studie- och yrkesval - du lär känna dig själv bättre och vad du uppskattar i arbetslivet!

Arbetstid?

Du får arbeta högst 7 timmar per dag inklusive raster, många lägger arbetstiden exempelvis kl. 9.00 - 15.00 eller 08.00 - 14.00.

Försäkring?

Under praon är du försäkrad genom kommunens kollektiva olycksfallsförsäkring, läs mer på kommunens hemsida: Försäkringar på Falu kommuns skolor, förskolor och andra verksamheter - Startsida (falun.se) Länk till annan webbplats.

Första dagen på praon

Det vanliga är att du under första arbetsdagen får en introduktion där ni går igenom arbetstider, arbetsuppgifter, arbetsmiljöfrågor, vem du ska ha kontakt med vid frånvaro och andra rutiner som gäller på arbetsplatsen.

Innan praon har du också fått reda på ifall du ska äta lunch på någon närliggande skola, om du ska ha med egen matlåda eller om företaget bjuder på lunch.

Om du har fått med skoluppgifter som du ska arbeta med under praon är det bra att berätta det för din handledare redan första dagen. Din handledare kan hjälpa dig med att planera in arbetstid för detta så att du hinner med även skoluppgifterna under arbetsdagen.

Din handledare presenterar dig för övrig personal som jobbar där och du får möjlighet att lära känna fler på arbetsplatsen. Det kan kännas pirrigt att träffa många nya men förbered dig gärna hemma hur du kan presentera dig och hur du kan visa intresse för deras arbete. Du kan exempelvis ställa frågor till dem kring vad de jobbar med på företaget.

Bra att tänka på!

Du själv avgör till stor del om du får en lärorik och rolig prao.

Arbetsgivare uppskattar att du

  • visar intresse och är nyfiken på vad som händer på arbetsplatsen
  • kommer i tid och respekterar arbetstiderna
  • gör dina arbetsuppgifter noggrant och ställer frågor om något känns oklart
  • inte använder din mobiltelefon om du känner dig uttråkad, fråga istället om det finns något du kan hjälpa till med
Sidan uppdaterad 2024-05-28