Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Så läser du en detaljplan

Med en detaljplan regleras vilken användning och utformning av den fysiska miljön som är tillåten inom ett avgränsat område. På den här sidan hittar du en guide för hur du kan läsa och förstå en detaljplan.

Guiden finns även i pdf-format för nedladdning och utskrift.
Så läser du en detaljplan.pdf Pdf, 623.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Plankarta och planbeskrivning

En detaljplan består av en plankarta med en tillhörande planbeskrivning. Plankartan är det juridiskt bindande dokumentet som reglerar användning och utformning av mark- och vattenområden, byggnader och byggnadsverk inom ett avgränsat område.

Planbeskrivningen förtydligar och förklarar plankartan. I den beskrivs detaljplanens förutsättningar, syfte och möjliga konsekvenser av planens genomförande.

I exemplet ovan visas hur en plankarta kan se ut och beskrivningar av plankartans delar. Ur planbeskrivningen framgår att syftet med den här detaljplanen bland annat är att möjliggöra byggnation av idrottshall med tillhörande utrymmen.

1. Kartans två lager

Baskartan

Det undre lagret består av en baskarta som med tunna grå linjer visar befintliga strukturer. Här visas exempelvis höjdkurvor, befintliga byggnader, vägar och fastighetsgränser.

Plankartan

Plankartan ligger ovanpå baskartan och kan utgöras av olika färgade fält, linjer, symboler och texter. Plankartan visar hur bestämmelser om gränser, användningar och egenskaper är knutna till geografin. Vad dessa innebär finns beskrivet i planbestämmelserna.

Skala & norrpil

Skala och skalstock visar hur stor kartan är i förhållande till verkligheten och gör det möjligt att mäta i kartan. Norrpilen förtydligar hur kartan förhåller sig till omgivningen.

2. Lokaliseringskarta

För att förtydliga vart detaljplanen är i kommunen visas här i mindre skala vart planområdet ligger i förhållande till omgivningen.

3. Baskartans information

Här visas information om hur baskartan ska tolkas, vem som är ansvarig för informationen samt vilka höjd- och koordinatsystem som kartan är ritad utifrån.

4. Planbestämmelser

Planbestämmelserna förklarar plankartan och förtydligar vilken användning och utformning som är tillåten inom planområdet.

Planområdesgräns

Planområdesgränsen avgränsar planområdet från omgivningen och visar var planbestämmelserna gäller.

Användningsbestämmelser

Inom planområdesgränsen finns användningsbestämmelserna som reglerar vilken användning som är tillåten inom ett avgränsat område. De utgörs av färgade fält markerade med versaler. Som exempel visar det röda fältet med bokstaven S att det avgränsade området får användas för skola.

Användning av mark och vatten kan delas upp i de två kategorierna allmänna platser och kvartersmark. Kategorierna kan innehålla flera olika användningar, som exempelvis torg, bostäder eller park. Användningar kan stå ensamma eller tillsammans med andra användningar. Som exempel visar det bruna fältet i plankartan R1 S att ytan får användas för idrott- och sportanläggning och skola.

Egenskapsbestämmelser

Inom användningarna finns egenskapsbestämmelser som reglerar hur området får bebyggas eller utformas. Egenskapsbestämmelserna kan utgöras av gemener, symboler eller mönster. Som exempel är användningen S, skola, markerad med ett prickigt mönster. Egenskapsbestämmelsen reglerar här att marken inte får bebyggas.

Administrativa bestämmelser

De här kan inkludera bestämmelser om exempelvis genomförandetid, strandskydd, huvudmannaskap eller markreservat.

5. Information om detaljplanen

Här finns information om detaljplanen som exempelvis:

  • Detaljplanens namn
  • Vilka fastigheter som omfattas
  • Vilka handlingar som hör till planen
  • Beslutsdatum för olika skeden i planprocessen
  • Datum för laga kraft (är detaljplanen börjar gälla)
  • Beslutsinstans
  • Ansvarig chef och handläggare
Sidan uppdaterad 2024-06-03