Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Vuxen och barn sitter i en kanot och paddlar i solnedgång

Paddla i världsarvet

Varpan runt

Varpan

Sjön Varpans norra del

Varpan är en päronformad sjö norr om Falun, cirka 4 km lång och cirka 3 km bred. Namnet kommer av ”Varpa” som betyder kasta. Kanske kastade man nät vid fiske i sjön förr i tiden eller så kanske det syftar på de många högar av slagg, så kallade gruv- och slaggvarp som finns runt sjön. ”Verpe bodhe hytto” omtalas första gången år 1452.

Runt sjön Varpan finns flera bergsmansgårdar, slaggvarp coh lämningar efter hyttor. Gårdarna är idag privatägda, men är fina exempel på hur bergsmännen och deras familjer, som ägde andelar i gruvan bodde.

Turen runt Varpan är cirka 10 km. Ladda gärna ner paddelkartan för Varpan nedan för information om vad man kan upptäcka och se utmed turen.

Paddelkarta för Varpan runt laddar du ner här. Pdf, 961.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Här finns mer information om de olika sevärdheter och platserna du kan besöka under turen. Öppnas i nytt fönster.

Sundbornsån

Bild på mall som visar måtten

Sundbornsån kallas ån mellan sjöarna Toftan och Hosjön. I början av 1600-talet fick Sundbornsbygden ett uppsving i och med att man började nyttja traktens forsar för kopparhantering. Ett tiotal hyttor anlades och allt fler bönder övergick till att bli bergsmän.

De flesta bergsmansgårdarna är privatägda, men Stora Hyttnäs är öppen för besökare. Bergsmännen och deras familjer ägde andelar i Falu Gruva och många blev förmögna på att framställa koppar.

Sundbornsån är cirka 6,5 km lång men fortsätter man till Roxnäs udde via Hosjön är sträckan 12 km totalt. Ladda gärna ner paddelkartan för Sundbornsån nedan för information om vad man kan upptäcka och se utmed turen.

Paddelkarta för Sundbornsån laddar du ner här. Pdf, 856.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Här finns mer information om de olika sevärdheter och platserna du kan besöka under turen. Öppnas i nytt fönster.

Runn - i kopparskutans spår

Bild på mall som visar måtten

Sjön Runn användes förr som transportled för koppar och malm. Transporterna skedde vintertid med slädforor in till Falun via Runn och under resten av året med hjälp av så kallade Runnskutor. Skutorna kunde lasta upp till 50 ton och var breda med flat botten vilket fungerade bra i grunda vatten. Förutom malm och råkoppar fraktades bland annat även stora mängder ved med hjälp av skutorna.

Ungefär 70 procent av all koppar i Europa hade sitt ursprung i Falun under 1600-talet. Idag finns äldre hamnplatser, slaggvarp och lämningar efter hyttor. Stabergs bergsmansgård är ett trevligt utflyktsmål där man kan uppleva en välbevarad bergsmansgård med
en fantastisk trädgård i unik miljö.

Turen runt Runn är cirka 17 km. Ladda gärna ner paddelkartan för Runn nedan för information om vad man kan upptäcka och se utmed turen.

Paddelkarta för Runn laddar du ner här. Pdf, 747.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Här finns mer information om de olika sevärdheter och platserna du kan besöka under turen.

Sidan uppdaterad 2024-07-09