Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En cyklist kommer åkande i mörkret, endast svaga lampor lyser upp personen

Brottsförebyggande rådet Falun

I Falu kommun finns ett lokalt brottsförebyggande strategiskt råd som arbetar för samverkan mellan olika aktörer för att öka tryggheten och förebygga brott.

Vad gör brottsförebyggande rådet

I rådet samordnas frågor gällande brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och det förebyggande arbetet gällande alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) och arbetet för att förebygga våldsbejakande extremism (VBE).

Läs mer om Faluns brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Falun ska vara en attraktiv kommun för boende, studerande och besökare där alla, oavsett kön, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning ska känna sig trygga och säkra.

Rådets mål

Det övergripande målet för det lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ) är att långsiktigt genom samverkan och gemensamma insatser med olika aktörer öka tryggheten och minska brottsligheten för Faluns invånare och dess besökare.

Upplägg

Det gemensamma arbetet utgår från en gemensam lägesbild samt prioriteringar i en framtagen åtgärdsplan. Även framtagna samverkansöverenskommelser och medborgarlöften som tecknas mellan Falu kommun och Polisen styr arbetet. Genom arbetsgruppen EST (Effektiv samordning för trygghet) finns också en händelsebaserad samverkan utifrån uppkomna händelser och behov där insatser behövs.

Förebyggande arbete i Falun

Underställd Faluns brottsförebyggande råd finns flera pågående samverkans- och arbetsgrupper inom det brotts- och ANDTS (Alkohol Narkotika Dopning Tobak Spel)-förebyggande området. Även arbetet mot våldsbejakande extremism samordnas under rådet .

Brottsförebyggande och trygghetsskapande samordning i Falun Länk till annan webbplats.

Rådet samordnar och bereder inför beslut

I rådet lyfts frågor, problembilder och idéer som kräver mer långtgående insatser. Fördjupade gemensamma lägesbilder och åtgärdsplaner tas fram.

Lägesbild och åtgärdsplan

Lägesbild för Falun enligt 4§ Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete - Brott och (o)trygghet är framtagen. Faluns brottsförebyggande råd ställde sig 2024-03-15 bakom lägesbilden och 2024-05-30 antog Kommunstyrelsen lägesbilden. Tre fokusområden har valts ut. Arbetsgrupper med bred representation har tagit fram en åtgärdsplan för varje fokusområden. Faluns brottsförebyggande råd ställde sig bakom åtgärdsplanen 2024-06-03. Åtgärdsplanen kommer att beslutas politiskt under hösten 2024.

Samverkansöverenskommelse mellan Polisen och Falu kommun

En samverkansöverenskommelse är framtagen.
Samverkansöverenskommelse mellan Polisen och Falu kommun 2020-2023, reviderad  och förlängd 2023-11-08, att gälla tills det att ny överenskommelse träffas. Pdf, 114.4 kB.

Ett Medborgarlöfte är också tecknat mellan Polisen och Falu kommun

Som ett led i att stärka en redan god samverkan har Lokalpolisområde Falun och Falu kommun beslutat om att i ett Medborgarlöfte lova att avsätta resurser för tillskapandet av en för Falun ny form av strukturerad samverkan enligt modellen SSPF (skola, socialtjänst, polis, fritid). Målgruppen för SSPF i Falun är barn och unga i åldern 12 – 20 år med normbrytande beteende som bedöms ha hög risk för att utveckla/fortsätta med normbrytande beteende till exempel i form av missbruk och kriminalitet (inklusive radikalisering till våldsbejakande miljöer). SSPF ökar möjligheten att upptäcka och ge rätt stöd till unga med normbrytande beteende och deras familjer i ett så tidigt skede som möjligt. MedborgarlöftetPdf, 125.3 kB. Länk till annan webbplats.

Mötesdatum 2024

  • 15 mars klockan 13.00-16.45
  • 26 april klockan 9.00 - 12.00
  • 3 juni klockan 13.00 - 16.00
  • 27 september klockan 13.00 - 16.00
  • 6 december klockan 9.00 - 12.00

Brottsförebyggande rådets organisation

Arbetet i Faluns brottsförebyggande råd leds av ordförande Anders Lindh.

I rådet medverkar personer på ledande befattningar från Falu kommuns barn- och utbildningsförvaltning, arbetslivs och socialförvaltning, kultur- och fritidsförvaltning, service förvaltning, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning, omvårdnadsförvaltning och kommunstyrelseförvaltningen. Övriga representanter är Kopparstaden, Polisen, Räddningstjänsten, Svenska kyrkan, Centrala stadsrum, Dalarnas försäkringsbolag, Svenskt näringsliv och Kriminalvården.

Ordförande och samordnare

  • Anders Lindh (M) ordförande
  • Susanne Martinsson (C) vice ordförande
  • Ulrika Gustafsson Lindberg, samordnare

Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete

1 juli 2023 trädde lagen om kommunernas ansvar för det brottsförebyggande arbetet i kraft. Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad 2024-06-19